9.11.2013 г.

за хората и неограничените възможности

Мисля си, че не можеш да счупиш чаша, да  се порежеш на някое от парченцата ѝ и после да я обвиниш, че те е порязала. Не можеш.
Не можеш да приемаш свободата си като нещо ненарушимо, докато отричаш чуждите свободи.
Не можеш да изискваш от някого нещо, което ти самият не можеш (или не искаш) да му дадеш.
Не можеш да наречеш някого егоист, защото вместо безкрайно да се грижи за твоя комфорт е решил да помисли и за своя (за който отдавна никой, дори и той самият, не се грижи). 
Не можеш да вземеш една маргаритка, да ѝ окъсаш листенцата и когато от нея остане само една грозна, жълта тичинка съвсем искрено да недоумяваш какво я е променило така...
Не можеш да си хванеш задника и да изчезнеш и после да се сърдиш на някого, че е далеч от теб. 
Не можеш да изхвърлиш старата си тениска, после внезапно да решиш, че с нея ти е било особено комфортно и да ѝ се разсърдиш, че я няма в шкафа ти.
Или пък можеш. Не знам. Човешките възможности са неограничени. 
Ю кен ду ит, дет се вика...
 

8 коментара:

  1. За можене - може. По-важното е, че често ни се иска. Иска ни се да сме център на Вселената, но тя, милата, има толкова много центрове, около които да се върти. И ако се върти около всеки, ще й се завие свят. Сложна работа. Почти като по Нушич.

    П.П. "центрове" ли е мн. ч. от център?!

    П.П.П. Ако на света му се "вие свят", в коя посока точно е случва това - отвъннавътре, отвътренавън, или в някое измерение, дето още не го знаем?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "A motto of the human race: Let me do as I like, and give me approval as well."
      Аз съм мизантроп. И хюмън рейс няма да я огрее. Да прави каквото си иска и където си иска. Не около мен.

      Изтриване
  2. Аз напоследък често си мисля, че Ларс фон Триер е прав като казва в "Меланхолия", че изчезването на човечеството няма да е голяма загуба за Вселената.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. абсолютно. Освен ако ролята му не е да поддържа някакъв баланс между добро и лошо. Ако е така, значи някъде във Вселената има нещо много, много, МНОГО добро :)

      Изтриване
    2. позволете да не се съглася за ''човечеството'' и т.н., но че има бъг, има...

      Изтриване
    3. позволяваме :)
      Но човечеството е като кацата с мед и лъжичката катран вътре. Така че... колкото и прекрасно да е по ред причини, тая лъжичка катран елиминира всичко.

      Изтриване
    4. тц от гледна точка на мухата в кацата в мен, в смисъл... не в лош смисъл, а когато си вътре изглежда така. От гледна точка на Вселената не е много ясно.

      Изтриване