6.09.2021 г.

Чистак нова версия

 Ако нямате чувство за хумор, ако не правите разлика между лирически герой и автор на произведението, ако ви е по-лесно да повярвате на онази жена, дето ви го е казала, вместо на науката, ако не различавате факт от мнение, ако ви е трудно да разпознавате фалшиви новини, ако никога не сте правили проверка на нещата, които четете в интернет, а приемате всичко написано за истина и ако не знаете как да направите тази проверка, ако мозъкът ви трескаво се вкопчва във всяка една налудничаво конспиративна теория, горещо моля - отминете. Не четете надолу. Не сме един за друг.

       Понеже вече съм цитирала сър Пелъм Гренвил Уудхаус, ще го направя пак. Тоя път във връзка с всички абсурдни, налудни и направо сюрреалистични теории, които се вихрят из социалните мрежи и главите на човечеството и касаят ваксините и вируса. Та тъй. "О, какво количество благороден ум е погребан тук." Като си представя само какво количество талант е пропаднал в създаване на дезинформация (която за съжаление може да убива), вместо да бъде впрегнат в създаване на хубава фантастика, ми става адски болно. И да не ходи зян и моя подозрителен талант, реших да си напиша една фантастична конспирация. В която, обещавам, ще замеся всичко - вирус, рептили, китайци, посещения на Луната, ваксини, изменения на климата и мутации при хората. Като това ще бъде подкрепено с факти (естествено от интернет) към които ще водят линкове. (Ако не можете да откриете линка в текста, върнете се във ФБ и не излизайте от там, моля.)

     И тъй. Един почивен ден Алиса си стоеше кротко, чудеше се какво именно да прави с живота си, когато не е затрупана с работа, и моля ви се, скучаеше. И така цели 14 минути. После в тишината на мозъка ѝ избухна мисъл: "Абе, знаеш ли какво? Вирусът е извънземен." Алиса се усмихна на себе си, предчувствайки цунамито от факти, причинно-следствени връзки и възторг, което ще я залее. Три секунди. След което нараторът в главата ѝ започна да разказва (с гласа на Морган Фрийман, разбира се):

    - Сещаш ли се, как китайците направиха полет до обратната страна на Луната? Помниш ли как след това излезе тихомълком една невзрачна новиничка, че открили там някаква желеподобна материя.  И край. Нищо повече по темата. Това беше в средата на септември. След това какво стана? Избухна пандемията. Мислиш ли, че има връзка между двете? 

  Здравият разум на Алиса не мисли, но разумът ѝ, който създава конспирации, за да е в тренда, прегръща идеята и помага на гласа на Морган Фрийман да развие блестящата си теория.

  - Виждаш ли - казва Морган, настанен удобно между ушите на Алиса - това е работа на рептилите. Те отдавна са метнали око на планетата ни и искат да ни я вземат. Въпросът е, че Галактическото НАТО не им позволява. И те не смеят да започнат открита война с човечеството. За това са решили да го превземат отвътре и да го унищожат, запазвайки Земята за себе си. Първо започнаха с климатичните промени. Сигурно вече няма човек, който не знае, че температурата на нашата планета се покачва. През последното десетилетие има хиляди подобни статии. Но и без статии го усещаме. И тук идва въпросът кой обича жегите? Влечугите. Рептилите какво са? Влечугоподобни хуманоиди. Част от тях са се свързали с влиятелни и алчни земни личности с власт да ускорят климатичните промени (само ще спомена Тръмп). А част от тях дори са създали свои деца, хибриди с човешката раса. Как разбрах ли? Ами ето - човешкото тяло става все по-студено. Кои са студенокръвни? Влечугите, следователно и рептилите. 

    Алиса не може да не признае, че има логика в идеите на гласа на Морган Фрийман, има и доказателства. За това си сипва сок от бъз и слуша с нетърпение.

   - Един прекрасен ден рептилите научават, че любопитните китайци ще пращат мисия до тъмната страна на Луната. И решават, че това е идеална възможност да ускорят процеса по придобиване на Земята. Отрядът им за спешно реагиране забърква една доза земен вирус, обогатен с извънземно ДНК и я изсипва нейде на Луната. Няма как един Землянин да остане безучастен към нещо нетипично за околната среда в космоса. Рептилите разчитат на това. А и така никой няма да ги заподозре в нищо. Те не са правили нищо на Земята, земляните сами са си домъкнали нещо на планетката и сами са си отговорни за последствията. Така започва Великата Пандемия. Вирусът обаче е разработен изключително умно от рептилите. Убива старите, болните и непригодните за живот на Земята след цялостната ѝ промяна на климата. Тези, които оцеляват вече не са точно хора. Лекарите откриват промени в белите им дробове и в други системи на човешкия организъм, включително и в мозъка, но никой не се сеща да направи ДНК анализ на преболедувал. Дали е още човек? Или само на 98%... 

    Алиса е във възторг от Морган Фрийман в главата си. Той ентусиазирано продължава:

    - Рептилите имат нужда от низша раса роби и именно това е целта на вируса - да превърне хората в рептилоподобни слуги. Но Галактическото НАТО не спи. Представителите му на планетата ни, внедрени в СЗО, все пак усещат, че нещо не е наред, виждат промените, настъпили при преболедувалите вируса и започват трескаво производство на ваксини. Целта им е да запазят хората, защото Вселената държи на биоразнообразието си и ако някой допусне изчезването на раса или вид го чакат жестоки наказания. Рептилите от своя страна започват злостна дезинформационна кампания, силно надъхани да се сдобият с планета и роби. Възползват се от липсата на базови познания на повечето хора (понеже хората не се славят с голямо ученолюбие), възползват се от лековерието им и от страховете им и ги убеждават, че именно ваксините са злото. 

    Морган Фрийман въздиша и казва:

    - Видя ли, Алисо, всеки може да си създаде конспирация, дори и ти. 

Алиса въобще не се е съмнявала в това. Обаче осъзнава, че верно не умее да скучае. Което е хубаво. 


3 коментара: