8.12.2021 г.

Другото име на гнева

От няколко дни не мога да се побера в кожата си заради невероятния избор на БНТ за песен, която ще представи България на Евровизия. Нямам нищо против групата, нямам нищо против рока (напротив, даже слушам доста). Имам против песента, която може да бъде всичко друго, но не и песен за този конкурс. Може да бъде чудесен фон за работа, може да бъде ползвана в реклама или видеоигра, или дори филм, но нещо много сериозно ѝ липсва, за да бъде посланик на страната ни на Евровизия. Липсва ѝ живот. Липсва ѝ искрицата. Липсва ѝ кулминация. Тая песен както почва, така и свършва. Равна, монотонна и... безлична просто. В нея няма нищо, което да грабне вниманието ти и да те накара да я слушаш пак. 

Адски разочарована съм, БНТ, ама адски. Огорчена, омерзена и гневна. През последните пет години България беше една от държавите, които фен общността на Евровизия очакваше с нетърпение. България беше една от страните с най-добрите песни. Участието ни на Евровизия беше единственото нещо, с което успявахме да НЕ разочароваме Европа и Света. Беше единственото, в което бяхме добри. Как ви даде сърце да смачкате това? Как? Разбирам, че някой много, много иска да "пробие" на световната сцена, а каква по-голяма трибуна за това от Евровизия, ама струва ли си заради нечий хатър да скършим реномето на цялата държава? А и като излезеш пред целия свят със песен, която вместо "Wow!" предизвиква у хората "Meh..." какво всъщност печелиш? 

Чета коментари за нашето участие на ESC фенове от други държави и очите ми буквално се пълнят със сълзи. Ми вие, БНТ, разочаровахте мен, разочаровахте българската фен общност, разочаровахте и европейската фен общност. Единствените доволни остава да са IMP, ама колко доволни са, като само приятелите им вероятно им се радват. 

Ужасно е. Ужасно е как заради болните амбиции на някого, за миг се срива нещо, градено с години. 

Ужасно е как нито една, повтарям - НИТО ЕДНА медия не се е съгласила да публикува отвореното писмо на българската фен общност. На разочарованата фен общност. Разбирам, че съвсем други вълнения тресат народа и държавата в момента, но и корупцията в БНТ не е за подценяване, нали...

Ето за това в България Евровизия не е особено популярен конкурс. Защото още от самото начало беше опорочен от БНТ. Хората тук не познават същността му, не могат да видят красотата и позитивите му, именно защото почти винаги бива омърсен и побългарен от създания, за които личната облага е много, много над националната гордост, много над чистото изкуство и културата.

Еми майната ви! Хубавото е, че няма да сте вечни. Тъпото е, че това, което сте избрали да ни представи на ESC2022 дори не е песен. То е обида за Евровизия, обида за рока и обида за България. Но не и песен.

1 коментар:

  1. ..Каква медия? Вече говорим за най-древната професия, не за журналистика. Курви ,гробари и оплаквачки. Поръчкова и жълта "журналистика". Това е печелившото сега. А да си печеливш е аплодирано от обнадеждената и вечно преебана българска масовост от идиоти. Хляб и зрелища..Шибани лайновози..Интелект, дух, сърце, талант..Случайно да се чувстваш аутсайдер? Недей!

    ОтговорИзтриване